;
10/23/2020 03:10
Algemeen
Burgemeester Onno Hoes heeft een gloednieuwe ambtsketen. Die werd hem op 2 januari om 11.00 uur ’s ochtends overhandigd door de Hoofddorpse goudsmid en ontwerper Eric van Limpt. De keten heeft een opvallend moderne look, bevat traditionele elementen én nieuwe symboliek.
De nieuwe gemeente Haarlemmermeer is sinds 1 januari een feit. Dat vraagt niet alleen om een nieuw gemeentewapen, een nieuw logo en een nieuwe huisstijl, maar ook om een nieuw ambtsketen voor de burgemeester. Eric van Limpt is vereerd dat hij werd uitgekozen voor de opdracht.
“Heel bijzonder, ik had niet eerder een ambtsketen gemaakt. En het is helemaal leuk dat het voor de burgemeester van mijn eigen gemeente is.” Van Limpt woont in Hoofddorp en is geboren en getogen in Nieuw-Vennep.
Een penning die omkeerbaar is
Een ambtsketen is een zilveren ketting die de burgemeester draagt bij officiële gelegenheden. Niet zómaar een ketting natuurlijk, hij moet aan bepaalde wettelijke eisen voldoen. Zo hangt er een penning aan met aan de ene kant het wapen van de gemeente en aan de andere kant het Rijkswapen. Meestal is het gemeentewapen zichtbaar, maar wanneer de burgemeester optreedt namens de koning – bijvoorbeeld bij de uitreiking van een lintje – is dat het Rijkswapen.
Twaalf buurgemeenten
Dat de keten een modern en strak ontwerp zou worden, stond voor Van Limpt vanaf het begin vast.
“Het kan mij niet strak genoeg.”
De keten is opgebouwd uit gladde zilveren schakels. In twaalf daarvan zijn met fijne lijntjes de wapens van de twaalf buurgemeenten gegraveerd.
“Het was een wens van de gemeente om die wapens in de keten te verwerken, net zoals in de oude ambtsketen de omringende gemeenten zijn opgenomen. De wapens heb ik op de computer nagetekend en de graveur heeft ze vervolgens in de schakels gegraveerd.”
31 kernen en het buitengebied
In de schakel waaraan de penning is bevestigd, zijn twee zilveren balletjes aangebracht die de oude gemeenten Haarlemmermeer en Haarlemmerliede en Spaarnwoude symboliseren. Hun oude wapens zijn ernaast gegraveerd. De penning zelf is gevat in een ring en omgeven door 32 kleinere balletjes.
Van Limpt legt uit:
“31 balletjes staan voor de 31 kernen van de nieuwe gemeente en één balletje voor het buitengebied.”
De ring eromheen is van onder smal en van boven breder.
“Een verwijzing naar de groei van de gemeente.”
Draagbaarheid
Van Limpt heeft veel aandacht besteed aan de draagbaarheid. De schakels zijn op zo’n manier aan elkaar verbonden dat er weinig speling is, waardoor de keten mooi in model blijft. Ook heeft hij er rekening mee gehouden dat de keten door mannen en vrouwen van verschillend postuur gedragen zal worden. De zilveren schakels aan de achterzijde van de keten (op de rug) zijn massief en die aan de voorzijde hol, zodat hij goed in balans is.
“De keten moet ook niet te zwaar zijn, je moet er een paar uur mee rond kunnen lopen.”
De schakels zijn eerst in 3D geprint en daarna in zilver gegoten.
Hoogtepunt
Er zitten heel wat uren werk in, maar Van Limpt is trots op het resultaat.
“Ik zit 32 jaar in het vak, maar beschouw dit als een van de hoogtepunten van mijn carrière.”
Er waren voor hem afgelopen jaar meer hoogtepunten. Hij vierde zijn 25-jarig jubileum als zelfstandig goudsmid én won een prestigieuze prijs bij de internationale A’ Design Award and Competition.
“2018 was voor mij echt een topjaar.”