; Eric van limpt Ontwerper goudsmid - Nieuws | Eric van limpt coverstory in Haarlemmermeer into Business Eric van Limpt

Winkelwagen

Eric van limpt coverstory in Haarlemmermeer into Business

Eric van limpt

10/23/2020 04:10

Eric van limpt coverstory in Haarlemmermeer into Business

Met deze ring kan ik me onderscheiden

Het zijn spannende weken in huize van limpt in hoofddorp. de slingers hangen in de kamer. voor zoon justin, die net 18 jaar is geworden. hij heeft het nog niet gevierd omdat hij met zijn tentamens bezig is. maar als het even kan kunnen de slingers blijven hangen tot medio april. dan krijgt goudsmid eric van limpt te horen of zijn ring, gemaakt van een unieke diamant, bij een wedstrijd in italië in de prijzen is gevallen. “ik heb er wel vertrouwen in”, stelt eric. “niet omdat ik er zelf heel erg weg van ben, maar met name die steen is uniek. dat moet de juryleden opvallen. het is anders dan anders.” 


Die natuurlijk gevormde en gekleurde diamant, waarvan er maar eentje in deze maat op de wereld is, is bij toeval bij Eric terecht gekomen. Al 21 jaar doet de Hoofddorpse ondernemer zaken met een diamantbroker in België. Als Eric een bestelling plaatst, ontmoeten ze elkaar en dan komt het nog wel eens voor dat de diamantbroker iets leuks laat zien. “Op een gegeven moment kwam deze steen tevoorschijn. Het is een buitenkansje als je dit soort stenen tegenkomt. Het is al bijzonder als je er eentje te zien krijgt, omdat er maar een handvol van zijn, en dat je dan ook nog de grootste ter wereld treft.” Eric krijgt er een warm gevoel van nu deze steen bij hem thuis ligt. De steen heeft het gewicht van 2.42 karaat. “Dat is een grote steen. Hij heeft ook een aparte kleur, namelijk natural greenish yellow.” 


Unieke slijpvorm

De slijpvorm is uniek. “Iedereen kent briljant. Diamant is de grondstof, briljant is de slijpvorm.” In de jaren tachtig heeft de Amerikaan Genn Vargas al eens geëxperimenteerd met deze slijpvorm, maar dan niet bij een diamant maar een toermalijn, een veel goedkopere steen. “Diamantbrokers hebben bedacht dat je dit ook met een diamant kon doen. Het is vaak een kwestie van maandenlang zoeken naar de juiste verhoudingen en kijken hoe dat licht dan gaat werken in die steen. Dat is super uitgepakt. De steen blijft glinsteren. Als je droomt om goudsmid te worden, dan wil je dit soort items hebben om mee te werken.” De diamant is inmiddels al weer veertien maanden in het bezit van Eric. In eerste instantie liet hij de steen aan mensen zien. 


“Deze diamant ligt bij een diamantair. Dan zie je mensen denken van in Hoofddorp, in een niet zo groot atelier en dan een steen van die impact. Dat is echt leuk om mee te maken.”


Tekenen

Zo’n drie maanden geleden is Eric actief met de steen aan de slag gegaan. Eerst nadenken over wat hij wilde maken en hoe hij dat kon realiseren. “Ik heb mezelf drie dagen afgezonderd van de buitenwereld. Ik ben naar een hotel in Zeeland gegaan om te kunnen tekenen. De ideeën zitten wel in je hoofd, maar dan moet het ook nog getekend worden op de computer.” Uit de vijf getekende ontwerpen heeft Eric een keus gemaakt. De ring is gemaakt van 18 karaat palladium houdend witgoud, dat niet gerhodineerd is. Het ontwerp is zodanig gemaakt dat de steen zoveel mogelijk vrij te zien is. “Voor mij is belangrijk dat dit benadrukt wordt. De stijl moet kloppen en dan zoek je de tegenstellingen op. De tegenstelling van de ronde balletjes met het hoekige van die steen. En je kunt er een hartje in zien.” Eric heeft veel tijd in het ontwerp gestoken. Hij schat in dat het al met al zo’n 120 uur gekost heeft voordat hij het eindresultaat in handen had. Alleen al met het tekenen is hij tussen de 70 en 80 uur bezig geweest. “De verhoudingen moeten kloppen, hij moet stevig genoeg zijn en het moet mogelijk zijn om de ring in elkaar te zetten. Het technische verhaal moet goed kloppen. Daarna is het een kwestie van laten printen en gieten.” Eind maart kon Eric tevreden het eindresultaat laten zien. Omdat het op dit moment een nieuwe steen is, heeft Eric de ring met steen ingeschreven voor wedstrijden. Zoals de wedstrijd in Italië, waar Eric dan meedoet in de ‘jewellery department’.


“Het is aan de jury om te vertellen dat ze de ring met steen net zo leuk vinden als ik.”



Onderscheiden

Daarna zet Eric de ring vooral in om reclame te maken.


“Ik wil mensen laten zien wat je met een gekke steen kunt doen. Mijn business bestaat uit het ontwerpen en maken van met name unieke sieraden. Met deze ring kan ik me onderscheiden.”


De ring is te koop, maar het zou Eric zwaar vallen als hij al meteen afscheid van de ring moet nemen. Het liefst houdt hij de ring nog vast tot september, wanneer hij een avond gaat organiseren vanwege het 25-jarig bestaan van zijn bedrijf. Aan de ring hangt een prijskaartje van 74.000 euro.


“Je kunt je wel voorstellen dat die ring niet zo maar verkocht gaat worden. Voor mij is het ontzettend mooi om dit te kunnen laten zien. Geld is niet echt interessant, het gaat om de beleving die je hebt. Dat je emotie kunt vertalen naar iets tastbaars.”


Eric werkt al 25 jaar voor particulieren. Zij komen naar hem toe voor een sieraad voor een speciale gelegenheid.


“Er komt hier niemand binnenlopen die zijn portemonnee op tafel legt en zegt: doe maar wat. Er zit altijd een verhaal achter een sieraad. Ik zit dan aan tafel met degene voor wie het sieraad bestemd is of de persoon die het sieraad gaat geven. Dat levert een leuke interactie op. Ik houd het potlood vast, maar de klant bepaalt zelf wat er getekend wordt. Het is uiteindelijk wel de bedoeling dat het sieraard past bij degene voor wie het gemaakt is.”


Meest recente blogs
Winnar zilver in London Design Awards 2024

Zilver winnen in London voelt als een groot kerst kado

Lees meer
UNITY OF LOVE

Dna collier gemaakt van Edelstenen en Goud

Lees meer